TEKSTİL, GİYİM, AYAKKABI, DERİ BÖLÜMÜ

GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ PROGRAMI

 

MİSYON – VİZYON

Programımızın Misyonu  teknolojinin hızlı gelişimi göz önünde bulundurularak, sektörün devamlılığı için teknolojik ve yapısal gelişmelere uyum sağlayabilecek bilgiyi ezberleyen değil, kullanabilen, üretime dönüştürebilen, sürekli değişim ve gelişime açık tekniker seviyesinde nitelikli eleman yetiştirme misyonu ile; bilimsel çalışmaların sayısını ve eğitim faaliyetlerinin kalitesini arttırma yönünde çalışmalar gerçekleştiren bir programdır.

Değişen koşullara uyum sağlayabilen, sektör eğilimlerini önceden tahmin edebilen esnek eğitim modelleri ve programları oluşturarak iş dünyası ile işbirliğinin sürekliliğini sağlamak programımızın vizyonudur.

Öğrenciler; öğrenimleri süresince moda tasarımı ve giysi üretimi ile ilgili bilgi ve becerilerini geliştirirken, bilgiye ulaşma, edindikleri bilgileri pekiştirme ve kendi düşünceleri ile birleştirerek yeniden yorumlama ve çözüm odaklı çalışmayı da öğrenmektedirler. Bu süreçte tasarım odaklı çizim, üretim ve uygulama konularında deneysel ve sistematik kalıplama yöntemlerini kullanarak üretimin tüm aşamalarından haberdar olurlar. Bireysel ve ekip çalışmalarına yönlendirilen öğrenciler belirlenmiş hedefler doğrultusunda yeni bir ürünü tasarlama, çözümleme, uygulayabilme, bağımsız davranma, inisiyatif kullanma becerisi kazanarak fikir paylaşımında bulunurlar. Tasarım ve koleksiyonların bitim aşamasında elde ettikleri çıktılarını defile, sergi, modboard gibi platformlarda sunma imkanı bulan öğrenciler tüm sürecin içerisinde aktif rol üstlenerek keyifli bir eğitim-öğretim programını tamamlarlar

TARİHÇE

Bölümümüz Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde 2011 yılında birinci öğretim eğitimi vermek üzere kurulmuştur. Bölümümüz bugüne kadar bölgedeki teknolojik ihtiyaçlara cevap verebilen, donanımlı  yüzlerce mezun vermiştir.

 

AR-GE (Araştırma ve Geliştirme Faaliyetleri)

Tekstil, Giyim, Ayakkabı ve Deri Bölümü bünyesinde yer alan Giyim Üretim Teknolojisi Programı, giyim üretimi süreçlerini, endüstriyel teknikleri ve moda endüstrisinin gereksinimlerini alanlarında yeni ve akıllı teknolojilerin kullanımı üzerine odaklanarak bu konularda bilgi ve becerilere sahip, sektördeki ihtiyaçları karşılayacak nitelikli iş gücüne sahip mezunlar yetiştirmeyi hedefler. 

Programın AR-GE çalışmaları akıllı tekstiller, nano teknoloji uygulamaları, yeni malzeme geliştirme, kalite kontrol gibi sektördeki yenilikçi uygulamaları teşvik etmeyi hedefler. Bu doğrultuda, laboratuvar ve atölyelerde yürütülen bilimsel etkinlikler; ulusal ve uluslararası projeler, bu projelerin çıktıları olan ulusal ve uluslararası patent/faydalı model/endüstriyel tasarım çalışmaları ve üniversite-sanayi iş birliklerinin geliştirilmesiyle, program ilimizde ve bölgemizde değer oluşturmaktadır.
 

EĞİTİM ÖĞRETİM ŞEKLİ

Bölümümüz iki yıllık eğitim veren Giyim Üretim Teknolojisi önlisans programından oluşmaktadır. Birinci Öğretim örgün eğitim sistemi mevcuttur. Uygulama gerektiren mesleki dersler bilgisayarlı kalıp hazırlama laboratuvarı  ve üretim atölyelerinde uygulamalı olarak verilmektedir. Teorik dersler dersliklerde verilmektedir. Zorunlu YÖK dersleri (Türk Dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, Yabancı Dil) uzaktan eğitim yöntemiyle verilmektedir. Derslerin işlenişi öğrencinin bireysel gelişimine ve öğrenimine katkıda bulunan, araştırma ve geliştirmeye olanak sağlayan, grup çalışması ve proje tabanlı yöntemlerle olmaktadır. Öğretme-öğrenme yöntem ve stratejileri, öğrencilerin kendi kendine çalışma, yaşam boyu öğrenme, gözlem yapma, başkasına öğretme, sunma, eleştirel düşünme, takım çalışması, bilişimden etkin yararlanma gibi becerilerini arttıracak şekilde seçilmektedir. Ayrıca, öğretim tarzının farklı kabiliyetleri olan öğrencileri destekleyecek biçimde olmasına dikkat edilir.

 

FİZİKSEL OLANAKLARIMIZ

İnternet altyapısı olan laboratuvarımız bulunmaktadır. Diğer bölümlerce ortak kullanılan 20 dersliğimiz bulunmaktadır. Ayrıca tüm kapalı alanlarımızda ve açık alanımızın büyük bir bölümünde WIFI internet hizmeti verilmektedir.

  • 2 adet 30 kişi kapasiteli derslik 
  • 1 adet Bilgisayarlı Kalıp Hazırlama Laboratuvarı (11 Bilgisayar) 
  • 1 adet Üretim Atölyesi’nden oluşmaktadır (13 dikiş makinesi)

 

ÜST DERECE PROGRAMLARA GEÇİŞ

Programı bitirenler, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında başarılı oldukları takdirde, aşağıda belirtilen lisans programlarına geçebilirler. Mesleki eğitimini tamamlayarak gerekli yeterlilikleri kazanan kişiler, giyim sektöründeki fabrika ve işletmelerde kariyer yapabilirler.

Moda ve Giyim Tasarımı

Moda Tasarımı

Moda ve Tekstil Tasarımı

Tekstil Mühendisliği

Tekstil ve Moda Tasarımı

 

MEZUNLARIN İSTİHDAM OLANAKLARI

Tekirdağ il sınırları içinde, tekstil endüstrisi ve üretimi alanında faaliyet gösteren ulusal ve uluslararası tanınırlığı olan çok sayıda önemli fabrika bulunmaktadır. İplik, dokuma, deri, örme, boya-apre, perde, kumaş tasarımı, tekstil baskı, tekstil yan ürünleri üretimi, konfeksiyon, gelinlik-abiye üretimi, iş elbiseleri, tekstil danışmalığı gibi birçok örneğini sayabileceğimiz bu işletmeler Türkiye’nin lokomotifi olan Tekirdağ Çorlu-Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesinde yer almaktadır.  Özgün tasarımları ve nitelikli ürünleriyle ülkemizi dünyanın dört bir yanında temsil eden bu firmalar binlerce işçiye iş istihdamı sağlamaktadır. Bölümümüzden mezun olan her öğrencimiz bu iş imkanlarından yararlanabilmekte ve kendi uzmanlık alanlarına göre çalışma imkanı bulmaktadır. Program mezunları tekstil-konfeksiyon ve hazır giyim sektöründe, müşteri beklentilerini ve moda eğilimlerini göz önünde bulundurarak, tasarım ilke ve yöntemlerine uygun giysi ve aksesuar tasarımı yapan, tasarıma uygun malzeme ve ekipmanı seçen, koleksiyon hazırlayan, tasarımı ürüne dönüştüren meslek elemanı olarak sektörde istihdam edilme fırsatı bulmaktadır.

  • Konfeksiyon-hazır giyim üretimi yapan firmalarda stilist-modelist ya da asistanı,
  • Modaevlerine sipariş üretimi yapan firmalarda moda tasarımcı veya modelist,
  • İhracat firması olarak hizmet veren firmalarda müşteri temsilcisi,
  • Giysi tasarımı yapan ve giysi kalıbı hazırlayarak örnek ürün geliştiren danışmanlık bürolarında stilist-modelist,
  • Tekstil ve yardımcı malzemeleri üreten firmalarda kalite kontrol uzmanı veya müşteri temsilcisi olarak çalışma imkanı bulmaktadır.

 

MEZUNİYET KOŞULLARI

Öğrencilerin Eğitim-Öğretim süreci boyunca 120 kredilik dersten başarılı olmaları ve 30 iş günü stajlarını eksiksiz tamamlamaları gerekmektedir. Bölümümüzün öğretim planında belirtilmiş derslerden ve yapmakla yükümlü olduğu stajdan başarılı olunmalıdır.

 

AKADEMİK LİSTE

Bölüm Başkanı: Dr.Öğr.Üyesi Dilber Yıldız

Öğr. Gör. Sema Özhan

Öğr. Gör. Nazan ÖZCAN

 

PROGRAM ÇIKTILARI

Star Haber: Kelebeğin yaşamından esinlenerek kıyafet tasarladılar. Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) öğrencilerinin, kelebeğin yaşam döngüsünden esinlenerek tasarladığı kıyafetlerin yer aldığı sergi açıldı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bilimsel Araştırma Projesi kapsamında hazırlanan “Dokumalar Dile Geldi” sergimiz Namık Kemal Üniversitesi sergi alanında sergilendi.

 

“Hisli Dokunuşlar” defilesi Namık Kemal Üniversitesi tarafından hazırlandı ve Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi’nde beğenilere sunuldu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Osmanlı'nın Büyülü Dokunuşları” adlı defile Namık Kemal Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Giyim Üretim Teknolojisi 2. sınıf öğrencileri tarafından gerçekleştirildi.

 

“Çemberimde Gül Oya Sergisi” Namıık Kemal Üniversitesi Rektörlük Binası fuaye alanında  13 Mayıs 2015 tarihinde gerçekleştirildi.

“Rumeli Dokumaları ve Oyaları Defilesi” Namıık Kemal Üniversitesi Rektörlük Binasında Balkan Savaşları’nın 100. Yılı dolayısıyla gerçekleştirilen kongrelerin devamı olan ve iki gün sürecek olan “Uluslararası Balkan ve Göç Sempozyumu” Üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Sanatın Keçe Hali" sergisi sanatseverlerle buluştu. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Giyim Üretim Teknolojisi Programı ikinci sınıf öğrencileri tarafından açıldı.

 

Üniversitemiz Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulumuz Giyim Üretim Teknolojisi Programı öğrencilerinin kağıt katlama yöntemi ile yaptıkları kıyafetler "ORİGA-MODA" adı altında sergilendi.