Giyim Üretim Teknolojisi Ön lisans Programı

Programı Sunan Akademik BirimGiyim Üretim Teknolojisi
Program Direktörü.
Program TürüÖn lisans Programı
Kazanılan Derecenin Seviyesi      Ön Lisans
Kazanılan Derece Mezun olunduğunda Giyim Üretim Teknikeri diplomasına sahip olunur. Ünvanı ise Teknikerdir.
Eğitim Türü      Tam Zamanlı 
Kayıt Kabul KoşullarıOrtaöğretimden Mezun Olmak
Önceki Öğrenmenin TanınmasıTürk Yüksek öğretim kurularında öncel öğrenimin tanınması süreci daha başlangıç aşamasındadır. Bu nedenle Namık Kemal Üniversitesinin tüm programlarında da öncel eğitimin tanınması tam olarak başlatılmış değildir. Ancak, bölümlerin müfredatlarında yer alan zorunlu Yabancı dil dersi için her öğretim yılı başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Bu derslerden kendi kendilerine öğrenme sürecini tamamlayan ya da değişik yollarla bu derslerdeki öğrenme çıktılarını sağladığını düşünen öğrenciler bu sınavlara girebilme hakkına sahiptir. Sınava giren öğrencilerden başarılı olanlar ders programındaki ilgili dersten muaf olurlar
Mezuniyet Koşulları Bu programda öğrenim gören öğrencilerin, mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları, Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin şartlarını sağlamaları gerekmektedir. Mezuniyet için kazanılması gereken minimum AKTS, 120'dır. Öğrencilerin aynı zamanda varsa zorunlu stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları zorunludur.
Program Amacı Tekstil ve hazır giyim sanayi, gelişmekte olan ülkelerin ekonomik kalkınma sürecinde önemli rol oynayan sanayi dalıdır ve sanayileşme sürecinin ilk başladığı sektörlerden biridir. Günümüzde hızla değişen ve gelişen teknoloji, insan kaynakları alanında da önemli değişimlere sebep olmuştur. Çalışanlarda ihtiyaç duyulan nitelikler artmıştır. Firmaların rekabet güçlerini artırmada yetişmiş, nitelikli insan gücü önemli rol oynamaktadır.
Mezunların Mesleki Profilleri Giyim üretim teknolojisi alanında, yaklaşık 4 milyon kişi istihdam edilmektedir. Bu alanda çalışanlar, çalışmalarını genellikle kapalı mekânlarda (işletmelerde) yürütürler. Çalışanlar görevini yaparken, diğer çalışanlarla işbirliği içinde bulunmak ve görevini eşgüdüm halinde yürütmek durumundadırlar. İş, elle veya makinelerle çalışmayı gerektirmektedir. Bu nedenle çalışanlarda algı ve dikkatin yüksek olması gerekmektedir.
Giyim üretim teknolojisi alanında faaliyet gösteren firmalar, kendi marka ve koleksiyonlarını yaratmakta ve yüksek katma değerli mallar üretmektedir. Aynı zamanda Ar-Ge ve ürün geliştirmeye yoğunlaşıp hızlı ve aktif pazarlamaya geçerek, yurt dışında kendi markası ile dağıtım ve satış kanalları yaratmaktadır. Vasıflı iş gücü ihtiyacı, bu alanda eğitim veren yaygın eğitim, ortaöğretim ve yükseköğretim kurumlarından önemli ölçüde karşılanmaktadır. Giyim üretim teknolojisi alanında çalışmak isteyenler kamu ve özel sektörlerdeki tekstil ve hazır giyim fabrikalarında, tekstil ve hazır giyim üretim işletmelerinde orta ve küçük ölçekli konfeksiyon atölyelerinde çalışabilecekleri gibi kendi iş yerlerini de açabilirler. 
Bir Üst Dereceye Geçiş Programı bitirenler, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında başarılı oldukları takdirde aşağıda belirtilen lisans programlarına geçebilirler. Mesleki eğitimini tamamlayarak gerekli yeterlilikleri kazanan kişiler, giyim sektöründeki fabrika ve işletmelerde kariyer yapabilirler.

Moda Giyim Tasarımı
Moda Tasarımı
Moda ve Tekstil Tasarımı
Tekstil Mühendisliği
Tekstil ve Moda Tasarımı


Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma

Her dönem en az bir vize sınavı uygulanır. Vizelerin yanı sıra, her dönemin başında verilen dönem içeriğinde tarihleri belirtilen proje ve ödevler verilir. Her dönemin sonunda, öğrencinin final sınavına girmek zorundadır. Kriterler (ara sınav, proje, ödev ve final gibi) ve dönem sonu notuna etki oranları dönem başında dağıtılan ve/veya web sitesinde yayınlanan ders içerikleri açık biçimde belirtilir. Öğrenci yönetmeliği ve akademik takvime göre final sınavları üniversite tarafından belirlenen ve ilan edilen tarih ve yer ve zamanlarda yapılır.  Öğrencinin dönem sonu notu ders sorumlusu tarafından ara sınav, proje, ödev ve final sınavı sonuçlarına göre verilir. 

Namık Kemal Üniversitesinde geçme notu 100 üzerinden 60’tır. Ancak Final ya da bütünleme sınav sonucunun en az 50 olması zorunludur. Sınavlar, tam not 100 üzerinden değerlendirilir. Bir dersin yarıyıl/yıl sonu notu; ara sınavın veya ara sınavların aritmetik ortalamasının %30’u ile yarıyıl/yıl sonu sınavında veya bütünleme sınavında alınan notun %70’inin toplamıdır. Ancak, bir dersin yarıyıl/yıl sonu notu; ilgili fakülte/yüksekokul kurulunca karar alınmak ve yarıyıl başında ilan edilmek şartıyla ders izlencesinde belirtildiği şekliyle ara sınavın veya ara sınavların aritmetik ortalamasının %30’u ile %50’si arasında, yarıyıl/yıl sonu veya bütünleme sınavında alınan notun %70’i ile %50’si arasında değişebilen ve oranlar toplamı %100 olacak şekilde de hesaplanabilir. Hesaplama sonucunda, ondalık noktadan sonra gelen ilk sayı beşten küçük ise bir alt tam sayıya, beş veya beşten büyük ise bir üst tam sayıya yükseltilerek kesinleştirilir.

 

Dönem sonu-bütünleme notu dersin sorumlusu tarafından değerlendirme kriterleriyle birlikte Öğrenci İşlerine teslim edilir. Dönem sonu ve bütünleme notları öğrenci bilgi sisteminde yayınlanarak ilan edilir. 

Notlar:

Alınan her ders için öğrenciye dönem notu olarak aşağıda belirtilen harf notları verilir.  Harf notları, katsayı ve oran karşılıkları aşağıdaki gibidir.Öğrencilerin başarılarının değerlendirilmesinde esas alınan notlama sistemi, aşağıda belirtilen dereceler ve harfler ile ifade edilir:

 

Puan

Harfli Notu

Katsayı

Başarı Durumu

90-100

AA

4.00

Başarılı

80-89

BA

3.50

Başarılı

70-79

BB

3.00

Başarılı

65-69

CB

2.50

Başarılı

60-64

CC

2.00

Başarılı

50-59

DD

1.50

Başarısız

30-49

FD

1.00

Başarısız

0-29

FF

0.00

Başarısız

 

Öğrenciler DD, FD yada FF aldıkları dersleri dersin açıldığı ilk dönem almak zorundadırlar.

Başarılı Öğrenciler

Önlisans/lisans öğrenimini tamamlayan ve genel ağırlıklı not ortalaması 3.00 ile 3.49 arasında olan öğrenciler onur öğrencisi; ortalaması 3.50 veya üstü olan öğrenciler ise yüksek onur öğrencisi olarak mezun olurlar.

 

Eğitim Öğretim Metotları

 Öğretme - öğrenme yöntem ve stratejileri, öğrencilerin kendi kendine çalışma, yaşam boyu öğrenme, gözlem yapma, başkasına öğretme, sunma, eleştirel düşünme, takım çalışması, bilişimden etkin yararlanma gibi becerilerini arttıracak şekilde seçilmektedir.

Ayrıca, öğretim tarzının farklı kabiliyetleri olan öğrencileri destekleyecek biçimde olmasına dikkat edilir. Programda kullanılan eğitim-öğretim metotları aşağıdaki listede verilmiştir*:

*EĞİTİM-ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ

BAŞLICA ÖĞRENME FAALİYETLERİ

KULLANILAN ARAÇLAR

Ders

Dinleme ve Anlamlandırma

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

Tartışmalı Ders

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

Özel Destek / Yapısal Örnekler

Önceden planlanmış özel beceriler

 

Rol Yapma / Drama

Önceden planlanmış özel beceriler

Standart derslik teknolojileri, özel donanım

Problem Çözme

Önceden planlanmış özel beceriler

 

Vaka Çalışması

Önceden planlanmış özel beceriler

 

Beyin Fırtınası

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

KüçükGrup Tartışması

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

Gösterim

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme

Gözleme imkan verecek gerçek ya da sanal ortam

Benzetim

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, Bilişim becerileri

Gözleme imkan verecek gerçek ya da sanal ortam

Seminer

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, Dinleme ve anlamlandırma, yönetsel beceriler

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz, özel donanım

Grup Çalışması

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, eleştirel düşünme, soru geliştirme, yönetsel beceriler, takım çalışması

İnternet veri tabanları, kütüphane veri tabanları, e-posta, çevrimiçi sohbet,
Web tabanlı tartışma forumları

Saha/Arazi Çalışması

Gözlem/durumları işleme, Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma

 

Laboratuar

Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması

Özel donanım

Ödev

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim

İnternet veri tabanları, kütüphane veri tabanları, e-posta

Sözlü

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, durumları işleme, soru geliştirme, yorumlama, sunum

 

İnceleme/Anket Çalışması

Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma

 

Panel

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz, özel donanım

Konuk Konuşmacı

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz,
özel donanım

Öğrenci Topluluğu Faaliyetleri/ Projeleri

Gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması, Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, yönetsel beceriler, Önceden planlanmış özel beceriler

 

(*) Dersin özelliklerine göre burada belirtilen yöntemlerin biri veya birkaçı uygulanabilir.

Program Çıktıları

1-Atatürk ilke ve inkılâplarını bilen, özümsemiş ve hayatında kullanabilen, kültürel ve etik değerlere sahip birey olmak.
2-Bilgisayar ortamında giysi kalıpları hazırlayabilme ve uygulayabilme yeteneğine sahip olmak.
3-Genel ahlak ve mesleki etik değerleri ve işçi sağlığı ve güvenliği konularını benimsemiş olmak.
4-Güncel tasarımlar yapabilme, çizim haline getirebilme ve bitmiş ürün oluşturabilme, model tasarımı, tekstil alanındaki araçları kullanarak üretimi hakkında yeterliliğe sahip olmak.
5-Gündelik ve mesleki alanda Türkçeyi etkin kullanmak, fikir ve düşüncelerini yazılı ve sözlü olarak ifade eder.
6-Hazır giyim sektöründe hammadde, yarı mamul ve mamullerin üretim aşamasındaki işlem basamaklarını kavramak, karşılaşılan problemleri çözmek, ekip çalışmalarında sorumluluk almak
7-Hazır giyim sektöründe konfeksiyon hammaddelerini ve malzemelerini tanıyabilmek, iplik türlerini ve dokuma yöntemlerini ve özellikleri hakkında bilgi sahibi olmak.
8-Hazır giyim üretim süreçlerini ve parametrelerini kavramak, çözüm önerisini sunabilmek amaca uygun bir şekilde tasarlayıp gerçekleştirmek.
9-Kalite güvence ve standartları, çevrenin korunması, sürdürülebilirlik hakkında bilgi sahibi olmak.
10-Mesleki alanda çözümlemeleri yapabilecek düzeyde matematik bilgisine sahip olmak.
11-Tarih Çağları ve Batı Sanatı Tarihini inceleyerek dönemlere ait eserleri ikonografik ve plastik çözümlemesini yapabilmek.
12-Temel yabancı dil bilgisine sahip olmak
13-Toplumsal kuralları belirleyerek, kariyer yönetimi ve yaşam boyu öğrenme, yaşam kalitesini ve donanımını artırmak, kariyer planları yapmak.

Müfredat

Giyim Üretim Teknolojisi Kredili Ders Yapısı Şeması



1. Sınıf



2023-2024 Güz Yarıyılı
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
ATİ101 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I 2 0 2
TGÜP101 Hazır Giyim Üretimi I 3 1 4
TGÜP102 Kalıp Hazırlama Teknikleri I 3 1 4
TMAT001 Matematik I 3 0 3
TGÜP103 Temel Sanat Eğitimi 1 2 3
TDİ101 Türk Dili I 2 0 2
YDİ101 Yabancı Dil I (İngilizce) 2 0 2
Seçmeli 1sınıf güz dönemi() 10
TGÜP107 Giysi Süsleme Teknikleri 1 2 3
GÜP105 Konfeksiyonda Kalite Kontrol 2 0 2
GÜP104 Konfeksiyon Yardımcı Malzemeleri 2 0 2
TGÜP106 Moda Tasarımı 2 1 3
TGÜP106 Moda Tasarımı 2 1 3
Toplam AKTS: 30

2023-2024 Bahar Dönemi
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
ATİ102 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi II 2 0 2
TGÜP204 Giysi Teknik Çizimi 2 1 3
TGÜP201 Hazır Giyim Üretimi II 3 1 4
GÜP202 Kalıp Hazırlama Teknikleri II 3 1 4
TMAT002 Matematik II 3 0 3
TGÜP203 Tekstil Teknolojisi 2 0 2
TDİ102 Türk Dili II 2 0 2
YDİ102 Yabancı Dil II (İngilizce) 2 0 2
Seçmeli 1.sınıf bahar dönemi() 8
TGÜP206 Baskı Teknikleri 1 1 2
TGÜP207 Bilgisayarda Giysi Teknik Çizimi 2 1 3
TGÜP205 Drapaj 2 1 3
TGÜP409 Lif Sanatı 2 1 3
TMST001 Meslek Teknolojisi 2 0 3
Toplam AKTS: 30
Yıllık Toplam AKTS: 60

2. Sınıf



2023-2024 Güz Yarıyılı
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
TGÜP308 Bilgisayar Destekli Kalıp Hazırlama 2 1 3
TGÜP304 Çocuk Giysi Üretimi 2 1 3
TGÜP301 Hazır Giyim Üretimi III 3 1 4
GÜP302 Kalıp Hazırlama Teknikleri III 3 1 4
TGÜP402 Marka Yönetimi ve Pazarlama 2 0 2
GÜP303 Üretim Planlaması 2 0 2
Seçmeli 2.sınıf güz dönemi() 14
TGÜP307 Bilgisayar Destekli Giysi Tasarımı 2 2 4
TGÜP310 Ev Tekstilleri 1 1 2
TGÜP309 İç Giyim Kalıpları Hazırlama 2 1 3
TGÜP311 Tekstil Üretim Yöntemleri 1 1 2
ÜSD213 Üniversite Seçimlik Ders 2 0 3
Toplam AKTS: 32

2023-2024 Bahar Dönemi
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
MYOSTJ01 Staj 0 2 5
Seçmeli 2.sınıf bahar dönemi() 25
TGÜP406 Bilgisayarda 3D Kalıp Hazırlama 2 2 4
TGÜP403 Erkek Giysi Kalıp Hazırlama Teknikleri 2 1 3
TGÜP401 Hazır Giyim Üretimi IV 3 1 4
MYOİE01 İş Yeri Eğitimi 2 0 10
MYOİU01 İş Yeri Uygulaması 3 0 15
TGÜP409 Lif Sanatı 2 1 3
TGÜP402 Marka Yönetimi ve Pazarlama 2 0 2
TGÜP405 Moda İllüstrasyonu 2 2 4
TGÜP404 Özel Amaçlı Giysi Kalıpları 2 1 3
TGÜP407 Proje Hazırlama 1 1 2
Toplam AKTS: 30
Yıllık Toplam AKTS: 62

Ders & Program Çıktıları Matrisi

ATİ101 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I
#
4121111111111
4121111111111
4121111111111
4121111111111
4121111111111
4121111111111
4121111111111
4121111111111
4121111111111
4121111111111
TGÜP101 Hazır Giyim Üretimi I
#
2444444444333
2444444444333
2444444444333
2444444444333
2444444444333
2444444444333
2444444444333
TGÜP102 Kalıp Hazırlama Teknikleri I
#
5555555535334
5555555535334
5555555535334
5555555535334
5555555535334
TGÜP103 Temel Sanat Eğitimi
#
0005000300000
0005000300000
0005000300000
TDİ101 Türk Dili I
#
5454544444455
5454544444455
5454544444455
5454544444455
5454544444455
5454544444455
5454544444455
5454544444455
5454544444455
5454544444455
5454544444455
5454544444455
5454544444455
5454544444455
YDİ101 Yabancı Dil I (İngilizce)
#
3131111111141
TGÜP107 Giysi Süsleme Teknikleri
#
3333334433333
GÜP105 Konfeksiyonda Kalite Kontrol
#
1151555555051
1151555555051
TGÜP106 Moda Tasarımı
#
3345334034423
3340424323335
3304240444333
TGÜP106 Moda Tasarımı
#
3333433354333
3343433343433
3334353333433
ATİ102 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi II
#
5030100000201
5030100000201
5030100000201
5030100000201
5030100000201
5030100000201
TGÜP204 Giysi Teknik Çizimi
#
1115515544551
1115515544551
1115515544551
TGÜP201 Hazır Giyim Üretimi II
#
2555555555334
GÜP202 Kalıp Hazırlama Teknikleri II
#
3444544545443
TMAT002 Matematik II
#
1111111115111
1111111115111
1111111115111
1111111115111
1111111115111
TGÜP203 Tekstil Teknolojisi
#
1111151555151
1111151555151
1111151555151
1111151555151
1111151555151
1111151555151
TDİ102 Türk Dili II
#
5151514154555
5151514154555
5151514154555
5151514154555
5151514154555
5151514154555
5151514154555
5151514154555
5151514154555
5151514154555
5151514154555
5151514154555
5151514154555
YDİ102 Yabancı Dil II (İngilizce)
#
1111111111131
TGÜP206 Baskı Teknikleri
#
3434443543433
TGÜP207 Bilgisayarda Giysi Teknik Çizimi
#
4555555555332
4555555555332
4555555555332
4555555555332
TGÜP205 Drapaj
#
3555555535535
3555555535535
3555555535535
3555555535535
TGÜP409 Lif Sanatı
#
2535455534541
2535455534541
TMST001 Meslek Teknolojisi
#
1151555555115
1151555555115
TGÜP308 Bilgisayar Destekli Kalıp Hazırlama
#
2255555535255
2255555535255
2255555535255
2255555535255
2255555535255
2255555535255
2255555535255
2255555535255
2255555535255
2255555535255
2255555535255
2255555535255
2255555535255
2255555535255
2255555535255
2255555535255
2255555535255
2255555535255
2255555535255
2255555535255
TGÜP304 Çocuk Giysi Üretimi
#
1515143543111
1515143543111
1515143543111
1515143543111
TGÜP301 Hazır Giyim Üretimi III
#
4544455555534
4544455555534
4544455555534
4544455555534
4544455555534
GÜP302 Kalıp Hazırlama Teknikleri III
#
5555445555555
5555445555555
5555445555555
TGÜP402 Marka Yönetimi ve Pazarlama
#
4334554344553
GÜP303 Üretim Planlaması
#
2050555555032
TGÜP307 Bilgisayar Destekli Giysi Tasarımı
#
0525415512130
0525415512130
0525415512130
0525415512130
TGÜP310 Ev Tekstilleri
#
4545455545543
4545455545543
TGÜP309 İç Giyim Kalıpları Hazırlama
#
3335554445545
3335554445545
3335554445545
3335554445545
3335554445545
3335554445545
3335554445545
3335554445545
TGÜP311 Tekstil Üretim Yöntemleri
#
4545455544333
4545455544333
MYOSTJ01 Staj
#
4555555555235
4555555555235
4555555555235
TGÜP406 Bilgisayarda 3D Kalıp Hazırlama
#
5535555555543
5535555555543
5535555555543
TGÜP403 Erkek Giysi Kalıp Hazırlama Teknikleri
#
4554455454434
TGÜP401 Hazır Giyim Üretimi IV
#
4555555555545
4555555555545
4555555555545
MYOİE01 İş Yeri Eğitimi
#
1555555553333
MYOİU01 İş Yeri Uygulaması
#
1511511513111
1155155151333
TGÜP409 Lif Sanatı
#
2535455534541
2535455534541
TGÜP402 Marka Yönetimi ve Pazarlama
#
4334554344553
TGÜP405 Moda İllüstrasyonu
#
1515455513541
TGÜP404 Özel Amaçlı Giysi Kalıpları
#
5344334344553
TGÜP407 Proje Hazırlama
#
1525255533535